Vrouwendag 2019

 

Internationale vrouwendag

Stadhuis Leiden 10 maart 2019

’Wat jij wil, maakt het verschil’

Op een stormachtige regendag bezochten meer dan 260 vrouwen de Internationale Vrouwendagviering. Met het vieren van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland was het een speciaal viering. Binnen het centrale thema “wat jij wil, maakt het verschil” werd een gevarieerd programma aangeboden.

Het stadhuis van Leiden was ook dit jaar weer een prachtige plek om samen te komen. Vrouwen met een heel verschillende achtergrond leverden een bijdrage aan deze vrouwendag. En wat waren ze feestelijk gekleed!

Met de Inclusiedans ‘Ja ik Wil’ door stichting Sportenderwijs werd het een zeer bijzondere opening. Het thema was: wij willen het beste geven aan onze buurt en omgeving. De deelnemers werden bij binnenkomst direct meegenomen in 4 verschillende dans voorstellingen Een Marokkaanse Bruid-scene, een thee ceremonie, een Hollands kaartspel, kistjes verschillend gekleurde appelen Na een dans presentatie werd het publiek uitgenodigd om mee te dansen.

Wethouder Marleen Dame vertegenwoordigde de 4 vrouwelijke wethouders van Leiden. Op het grote scherm liet ze weten wat ze vroeger wilden worden en hoe ze een verschil maken als vrouwelijke wethouder.

Kirsten Zitman van de vrijwilligersorganisatie I-Doe bracht heel sterk naar voren dat in Leiden veel vrouwen vrijwilliger zijn.. Heel belangrijk werk en zo dicht bij, gewaardeerd en tegelijkertijd ook vaak ondergewaardeerd. Zichtbaar of niet, zij maken het verschil in de stad! (www.i-doe.nl)

 

 

Prof. dr. Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar van de Magdalena Moons Leerstoel in Leiden nam ons mee terug naar de rijke Leidse vrouwengeschiedenis, zij typeerde een paar vrouwen uit de vorige eeuwen, die werkelijk roldoorbrekend zijn geweest,o.a. de belangrijke positie van de Regentessen in een weeshuisopstand in de 17 e eeuw en natuurlijk Magdalena Moons. Zij smeekte haar verloofde Fransisco de Valdez om de bestorming van Leiden een nacht uit te stellen. Haar verleidingskunsten bleken nuttig te zijn: de stad werd niet bestormd en de volgende dag was het wegens weersomstandigheden niet meer mogelijk. Omdat zij wist wat ze wilde kunnen we tot op vandaag ‘Leidens Ontzet’ vieren.
Een opmerking van een bezoeker: ‘ik fiets altijd door deze straat, maar ik wist niet wie deze vrouw was en wat ze gedaan had. Leuk om te nu te weten.

 

In de pauze werden we getrakteerd op speciale en heerlijke koekjes gebakken door vrouwen van het Vrouw Kind Centrum.

 

 

Drukte en rommeligheid hoort bij Vrouwendag zo ook gezellig gekwek. Toch wisten velen zich te onttrekken aan de gesprekken om deel te nemen aan 1 van de 6 workshops. Een klein meisje van10 vroeg in de voorbespreking ‘wat is een workshop’? Wij legden haar uit, dat het een kleine bijeenkomst is, waar je over een onderwerp praat en ervaringen uitwisselt. Luisteren en leren van elkaar is leuk.
Na de aankondiging waaierden de vrouwen uit naar de verschillende workshops:

  • Wilskracht
  • Meer vrouwen in de politiek
  • Vrouwengeschiedenis, die we nooit gekend hebben
  • Practicing Feminism in the workplace
  • Dichter bij je zelf
  • Maak ook het verschil voor mensenrechten verdedigsters.

 

 

 

In de evaluatie vonden vele vrouwen dit het leukste onderdeel van de dag, met als reden:‘inhoudelijke kennisuitwisseling, gezellig, interactief, nieuwe inzichten, saamhorigheid, geschiedenis en gevolgen voor het heden, ontspannend, even stilstaan bij jezelf en leerzaam’.

Teruggekomen in de Burgerzaal werd door Stichting Ashtar een ‘1001 Pracht’ modeshow gegeven, eigenlijk een historische- cultuur show waarin iedereen werd meegenomen in het trots zijn op de vrouwelijke pracht en kracht. In prachtige kostuums en dans liepen ze over de steeds korter wordende catwalk. Aangesproken door de klanken van de Arabische muziek konden vele vrouwen niet meer op hun stoel blijven zitten.

 

Begeleid door de vrouwenband Mr. Right werd voor het eerst het Vrouwenlied van Leiden gezongen en wel ‘en masse’. In het oorspronkelijke Leidse Lied wordt alleen over de zonen van de stad gezongen, maar niet alleen zij maken de stad Leiden, dat doen vrouwen en mannen met elkaar. De trompetten schalden er bovenuit: ‘de vrouwen van Leiden zijn fier’.

In een bijzonder momentje werd afscheid genomen van Akke Timmermans. Zij heeft 7 jaar de ‘Internationale vrouwendag Leiden’ mede georganiseerd. En heeft al die jaren voortreffelijk de voorzitters hamer gehanteerd! Zij werd verrast met een hele mooie bos bloemen en het boek‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’. Hanneke de Winter werd als opvolgster letterlijk het stokje overgedragen. Wij wensen haar veel inspiratie en kracht toe.

 

De swingende muziek van de 6 koppige vrouwenband ‘Mr. Right’ nam het over. Ondertussen stonden de, door Stichting Narcis klaar gemaakte, bordjeseten op de tafels klaar. Het zag er heel aantrekkelijk en super verzorgd uiten reuze smakelijk. Wat er achter de schermen en in de keuken had plaats gevonden, werd nu zichtbaar.

 

 

Rondom een uur of zes sloten we af. Bij het verlaten van het Stadhuis werd elke vrouw een bloem aangeboden voor het deelnemen aan de Internationale Vrouwendag 2019.
Zo’n 40 vrijwilligers hebben deze dag ondersteunt. Applaus voor hen en een lekker tabletchocolade om de smaak wat langer vast te houden.
Apart willen we graag noemen: de vrijwilligsters van Sportenderwijs en Janny Slijp’s atelier, M25,Quintus Pro Bono, Soroptimisten Leiden, Leiden Aurora en Fel Leiden en Feminenza. Ook dank aan de gemeente voor de financiële ondersteuning, het ter beschikking stellen van het Stadhuis, en de inzet en samenwerking met de bodes, de beveiliging en de catering.
Terugkijkend een geslaagde dag. Een gelegenheid waar vrouwen en hun organisaties uit verschillende achtergronden elkaar kunnen vinden. De gezamenlijkheid maakt sterk, staat toe de krachten te bundelen en inspireert in het vorm geven van wat we willen!