Internationale Vrouwendag 2024 – “Vrijheid”

Zondag 10 maart, van 13.00 – 17.30 uur.  

Inloop vanaf 12.30 uur

Locatie: Stadhuis, ingang Stadhuisplein
 

Programma – Sprekers en 15 Workshops

Hanneke de Winter
Vrouwennetwerk Leiden e.o.

Yvonne van Delft
Wethouder Gemeente Leiden

Gesproken column
Remke Verdegem
COC Leiden

Wat is de betekenis van vrijheid voor mijn grootmoeder, moeder, mijn dochters en voor mijzelf?
Op welke manier werkt het slavernijverleden door in de perspectieven?

Lilian Callender
Surinaamse Raad

Een sculptuur ter herdenking aan de vrouwen die zo veel jaren geleden het fundament legde voor de vrijheid en gelijkheid die we nu kennen.

Florianne, Hasse en Shana
Moio
www.studiomoio.nl

Een dialoog is een gesprek tussen verschillende mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat tot nieuwe inzichten kan leiden bij de betrokkenen. We gaan onderzoeken wat vrijheid voor de deelnemers betekent en hoe we onze eigen vrijheid zien in relatie tot anderen.
Mag jouw vrijheid ten koste gaan van de vrijheid van anderen?

Gerdien Raap & Liesbeth Zwartelé
Amnesty Leiden
www.leiden.amnesty.nl 

Leer jezelf in de basis kennen en voel je vrij om daarnaar te leven.
Een introductie in ‘Human Design’

Fransje Barnard

When one becomes a refugee, one loses not only their attachments to physical places and people left behind, but also the sense of autonomy and self-determination. How can one regain a feeling of control over one’s life while living life as a refugee? In this workshop, open to refugees and non-refugees alike, the participants bring their own stories to help understand when and how things can go wrong (or right!) in communication across borders and what both refugees and non-refugees can do to feel safe and free. Using interactive methods and role-play, we aim to demonstrate how effective speaking and listening plays an essential role for the feeling of freedom and security. The workshop will be conducted in English, Dutch and Ukrainian and translation between these languages will be available.

Marina Terkourafi & Tatiana Boiko
Leiden Global
www.leidenglobal.org

Welke effecten hebben (chronische) gezondheidsproblemen op (de beleving van) vrijheid?
Tijdens deze workshop kijken we naar verschillende vormen en uitingen van vrijheid in relatie tot gezondheid.

Lucia Langerak
Platform Gehandicapten Leiden
www.platformgehandicaptenleiden.nl

Welke kleuren passen bij jouw vrouw-zijn? Welke kleuren zou je verbinden aan de positie van vrouwen en hun vrijheid? Deze workshop duikt in de wondere en historische wereld van kleuren, en hoe deze de unieke diversiteit van vrouwen weerspiegelen. Kom ook en leer je kleuren kennen.

Margaret Storm, Nancy Glazer & Remke Verdegem
Rainbow Art Leiden

Met acrylverf op een doekje gaan we een vogeltje op een tak schilderen. Vrij om de wereld in te vliegen als hij wil!

Marjolein Bresser

Praat met ons mee! Waar liggen de grenzen van vrijheid van meningsuiting? Wat zijn de voorwaarden om politiek in vrijheid te kunnen bedrijven? Hoe zorgen we met politieke keuzes voor meer vrijheid voor vrouwen?

Lianne Raat & Marleen Schreuder
Gemeenteraadsleden

Liedjes van Italiaanse sing-song writer over de vrouw, liefde en vrijheid.
Samen zingen met gitaar begeleiding en samen spelen met onze stemmen.

Marcella Piscedda

Hoe wordt vrijheid ervaren door vrouwen wereldwijd? Samen duiken we in die wereld via kunst en rake uitspraken. We laten ons inspireren en geven vorm aan de vraag: “wat betekent vrijheid voor ons?’’. Dat doen we door te praten en te tekenen.

Olga van Marion & Astrid Prakke-Bruins
docent Leiden University Centre for the Arts in Society & docent Sociaal Werk MboRijnland

Werelddans is een vorm van dansen waarbij iedereen op zijn eigen niveau welkom is, het is daarmee een heel sociale vorm van dansen. De muziek waarop wij dansen kan heel verschillend zijn zowel qua maatsoort, instrumenten en zang. Wij dansen zoals de naam al gezegd dansen van over de hele wereld, waarbij het niet uitmaakt in welk land de dans is ontstaan.

Eline Ang
Volksdansvereniging Oud Poelgeest
www.oudpoelgeestleiden.nl

Gelijkwaardigheid tussen alle mensen, dus ook mannen en vrouwen, is voor humanisten een belangrijke kernwaarde. Ieder individu kun je namelijk iets leren wat je nog niet wist of kun je inspireren. Daarom vinden wij het nodig om in vrijheid met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Bij deze workshop hoor je eerst de basisbeginselen van het humanisme en ook over de manier waarop we in gesprek nader tot elkaar kunnen komen. Er is ruimte voor vragen en uitwisseling van gedachten, maar we gaan ook aan het eind van de workshop aan de slag met het Vrijdenkspel. Voor iedereen is een setje van dit spel beschikbaar, zodat je in je eigen omgeving ook nog eens stil kunt staan bij hoe we kunnen verbinden. Na deze workshop heb je dus meer kennis en vaardigheden over hoe we elkaar kunnen versterken. Ook hopen we je te inspireren om het humanistisch gedachtegoed uit te stralen en de overeenkomsten die talrijk zijn meer te benadrukken. Tenslotte hebben we meer gemeen met elkaar dan dat we verschillen! 

Mirjam Verweij en Laetitia Meijering
Humanistisch Verbond

Vrijheid is misschien wel het grootste goed dat we hebben. Vrijheid biedt ruimte om te ontdekken wie we zijn en ons leven vorm te geven zoals wij dat willen. Vrijheid betekent niet dat je zomaar alles kan doen of zeggen, vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee, bijvoorbeeld dat je hooghoudt wat je belangrijk vindt. Soms ook vraagt het dat je een gedachtegang of een manier van reageren loslaat omdat die jezelf of anderen schaadt.
 
Vrijheid is een voorrecht, en ook iets om zuinig op te zijn.
 
Dat we ons in vrijheid kunnen ontwikkelen, dat we in vrijheid kunnen denken, schrijven en spreken is mogelijk gemaakt door generaties die ons voorgingen en die zich hebben ingezet voor vrijheid. Dankzij mensen die hun stem verhieven aan het eind van de 19de eeuw is stemrecht voor vrouwen in Nederland sinds 1922 een verworven recht. Hoe wij onze vrijheid nu gebruiken kan ook anderen in de toekomst vrijzetten.
 
Gedurende deze workshop willen we onderzoeken hoe ieder van ons die vrijheid wil gebruiken.

Lieneke vd Linde & Monique Weber
St. Feminenza Nederland
www.feminenza.org

Hoe vrij zijn we werkelijk in ons denken? Hoe worden we beïnvloed door eeuwenoude beelden? En hoe beïnvloeden die beelden onze maatschappelijke systemen vandaag de dag?
 In een persoonlijk en beeldrijk betoog neemt Marisa Monsanto ons mee door de eeuwen heen – en komt aan bij een hoopvol beeld van vandaag.

Marisa Monsanto
Monsanto Mission Management
www.marisamonsanto.nl

We willen het hebben over de oma van mijn vriendin die verplicht haar hoofddoek af moest zetten, mijn vriendin die zelf een hoofddoek jarenlang wou dragen en hem toen heeft afgedaan en hoe dit in verhouding staat tot religie/politiek.
 Het gaat er uiteindelijk om dat vrouwen zowel politiek als religieus altijd de “vrijheid” moeten hebben om te dragen wat zij willen.

Anny & Hawra

Je hand of je arm op traditionele- of en vrije wijze met henna laten versieren.

Karima Allali