Sleutelvrouwenbijeenkomst Maandag 18 september 2023

Locatie: Rosa Manus, Opaalstraat 302, Leiden
Tijd : van 19.30 – 21.30 uur

Graag nodigen we jullie uit voor de Sleutelvrouwenbijeenkomst op maandag 18 september 2023. Deze bijeenkomst is onder meer een voorbereiding op de viering van Internationale Vrouwendag 2024 in Leiden, met het thema:

‘Vrijheid!’

“Take the shackles of my feet”

Deze bijeenkomst krijgt Keti Koti speciale aandacht, vanwege de 150 jarige herdenking van de afschaffing van de slavernij. Te gast zijn in het Rosa Manus huis geeft het thema “Vrijheid” een extra actuele betekenis.

“Vrouwen, verbreek de ketenen van het heden en verleden! ”

Vrijheid, een heel belangrijk woord, en op vele manieren in te vullen. We gaan uitwisselen wat Vrijheid kan betekenen, met name voor vrouwen, om te kijken hoe we dat inhoud kunnen geven op de Vrouwendag 2024.

Programma

  • Welkom en programma
  • Kort voorstelrondje V
  • rouwen netwerk Leiden e.o.; Hanneke de Winter
  • Rosa Manus; Paula van den Boom
  • Keti koti; Jacintha Groen
  • Vrouwendag 2024; Thema ‘Vrijheid”
  • Afsluiting

Aanmelden is verplicht; info@vrouwennetwerkleiden.nl
– uiterlijk zaterdag 16 september, max. 35 deelneemsters

2022 – 2 Nieuwsbrief Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

25 November – Orange the World in Leiden

Op 25 November wordt wereldwijd het startsein voor de “Orange the World’ 2022 gegeven, de dag tegen geweld tegen vrouwen en meisjes!

Wereldwijd worden gebouwen in het Oranje gekleurd en vinden er activiteiten plaats.

Ook Leiden is dit jaar volop van de partij, zie de flyer voor meer informatie.

We hopen velen van jullie op de 25e November op het evenement in het stadhuis te zien.

En nog meer..

De Leidse studentenvereniging DAC houdt een ‘Orange the World’ feest.

Op vele plekken zullen de Orange the World bierviltjes liggen en in menig buurthuis vindt je een Orange the World flyer.

Prominente gebouwen staan in oranje licht of er wappert een oranje vlag. Het is niet te missen!

Ook zullen dit jaar de MUPI’s niet ontbreken!

Verf je handen oranje, draag het Orange the World pin (te bestellen op https://www.unwomen.nl/donatie-orange-trust-fund/ ), teken de medestander pledge op  https://orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/, laat je op www.orangetheworld.nl door anderen inspireren en verzin zelf iets!

Met dank aan de financiele ondersteuning van de Gemeente Leiden, Leiden City of Science, Soroptimisten Leiden, Feminenza Nederland, Zonta Aan de Leede en het Vrouwennetwerk Leiden eo

Orange the World Leiden

Orange the World Leiden 2022

Ook dit jaar bundelen een aantal vrouwenorganisaties – het Vrouwennetwerk Leiden e.o., Zonta aandeLeede, Feminenza Nederland, de Soroptimisten en de Leidse Amnesty afdeling – de krachten om aandacht te vragen voor het hardnekkige probleem van geweld tegen vrouwen.

Preventie: Iedereen kan helpen geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie, net als in 2021. De inzet is om geweld te voorkomen door het bij de wortels aan te pakken en duidelijk te maken dat iedereen als medestander kan bijdragen. Iedereen kan een verschil maken; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is om daarbij niet alleen vrouwen en meisjes, maar vooral ook mannen en jongens als medestanders te betrekken.

Orange the World

Sleutelvrouwen bijeenkomst 26 september 2022

Op 26 september vond de tweede sleutelvrouwenbijeenkomst van dit jaar plaats in de Generator.

Wat een bruisende avond, wat een leuke ideeën zijn er naar voren gebracht en wat hebben we pracht bewegend en dansend expressie gegeven aan het thema ‘Durf te leren’.

Een mooie opmaat naar verdere generatie in het internationale vrouwendag 2023 thema ‘ Durf te leren’

Wil je meer lezen:

2022 – 1 Nieuwsbrief Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

Het Vrouwennetwerk Leiden wil 3x per jaar een nieuwsbrief uitgeven. In de nieuwsbrief vind je uiteraard nieuws over de activiteiten van het netwerk.
Daarnaast willen we nieuws en informatie van aangesloten organisaties en individuele leden plaatsen. Dus, heb je wat te melden, nieuws, een activiteit of iets anders waarvan je het leuk of belangrijk vindt dat het meer onder de aandacht wordt gebracht? Mail het naar info@vrouwennetwerkleiden.nl.

Sleutelvrouwen bijeenkomst 24 januari 2022

De online bijeenkomst stond voornamelijk in het teken van voorbereiding van de viering van de Internationale Vrouwendag 2022 in Leiden op zondag 6 maart. Met 36 ingelogde deelnemers was de bijeenkomst goed bezocht. Het lijkt er steeds meer op dat we de Vrouwendag in Leiden samen in het Volkshuis kunnen vieren. Wat zou dat fijn zijn! Begin februari hakken we de knoop hierover door, we hebben natuurlijk wel een plan B.

Wil je meer lezen:

Leiden doet mee aan Orange the World 2021

IMPRESSIES 2021

Leiden zegt op 25 november tot 10 december NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleurt vanaf 25 november de Koornbeursbrug, Stadstimmerwerk, Molen de Put, de Schouwburg en museum Volkenkunde, oranje.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen.

Thema: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. We moeten meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Hieronder 3 voorbeelden van grote posters die tijdens de actie campagne in de stad te zien zullen zijn.

Ik ben medestander#

Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om een onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren.
Dit kan door het ondertekenen #medestanderpledge op orangetheworld.nl

Het organiserend team in Leiden:

Mirjam Hoekman: Zonta aan de Leede
Aaf Tiems: Amnesty International Leiden:
Josien Spits: Soroptimistclub Leiden
Hanneke de Winter: Vrouwennetwerk Leiden e.o. en Soroptimistclub Leiden Aurora

Orange the World – Interview op radio Sleutelstad

‘De Nieuwe Toekomst’ – groep 2

Graag wil ik het project De Nieuwe Toekomst opnieuw onder de aandacht brengen.

Drie jaar geleden zijn we gestart met de eerste groep van de Nieuwe Toekomst. Na wat corona-uitstellingen willen we weer gaan starten in oktober 2021 met een tweede groep. We zijn in de tussentijds gewoon blijven werven (zowel deelnemers als coaches) maar er is nog plek in de groep!

Nog even wat zaken kort op een rij:
Voor het project De Nieuwe Toekomst (DNT) is DZB een samenwerkingsverband aangegaan met Vrouwenopvang Rosa Manus en St. Vrouwennetwerk Leiden e.o. Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden en DZB Leiden. Doel van dit project is vrouwen met huiselijk geweld ervaringen weer regie over hun eigen leven laten nemen en hen economisch zelfstandig te maken. Een stijging op de participatieladder is een tweede doel aangevuld door persoonlijke groei.

Wat houdt het project in?:
De deelnemers volgen een training met andere vrouwen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. De training bestaat uit 10 groepsbijeenkomsten. Tijdens en na de training is er tevens ondersteuning van een persoonlijke vrijwillige coach. De begeleiding van de coach duurt ca. 9 maanden, in totaal is de duur van het traject een jaar. In dit jaar wordt er gewerkt aan toename van het zelfvertrouwen en een plan voor de toekomst, bij voorkeur in de vorm van betaald werk en anders vrijwilligerswerk.

Voorwaarden voor aanmelding:

  • DNT is voor vrouwen die ervaringen hebben met (ernstig) huiselijk geweld.
  • Huiselijk geweld is gestopt en door de vrouw voldoende verwerkt om zich te kunnen richten op haar toekomst (dit is vaak na een periode van crisisopvang en/of intensieve hulpverlening).
  • Deelneemster is gemotiveerd om het leven weer op te pakken en maatschappelijk actief te worden / een nieuwe wending aan het leven te geven.
  • Deelneemster beheerst de Nederlandse taal voldoende (spreken, lezen en schrijven) om aan de training te kunnen deelnemen en de opdrachten te maken.
  • Deelneemster heeft geen of zeer beperkt (on)betaald werk en heeft ondersteuning nodig om stappen te zetten richting economische zelfstandigheid.

Praktische informatie:

  • Start training: oktober 2021 tot eind februari/maart 2022 (exacte datum en dag volgen nog)
  • Locatie: Vrouwenopvang Rosa Manus – Opaalstraat 302
  • Tijd: 09.30- 13.30 uur

Dus ken je een deelnemer die je wil aanmelden of heb je vragen, neem contact met me op!!
En mocht je mensen kennen die zouden willen coachen, die kunnen zich ook bij mij melden. In de bijlage de flyers voor zowel de deelnemers als de coaches.

Projectleider ‘De Nieuwe Toekomst’ Leiden
T: 06-23888628
E: s.bholasing@dzb.nl

2021 – 1 Nieuwsbrief Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

Het Vrouwennetwerk Leiden wil 3x per jaar een nieuwsbrief uitgeven. In de nieuwsbrief vind je uiteraard nieuws over de activiteiten van het netwerk.
Daarnaast willen we nieuws en informatie van aangesloten organisaties en individuele leden plaatsen. Dus, heb je wat te melden, nieuws, een activiteit of iets anders waarvan je het leuk of belangrijk vindt dat het meer onder de aandacht wordt gebracht? Mail het naar info@vrouwennetwerkleiden.nl.