Uitnodiging Mulitcultikoken – 22 November

Vrijdag 22 November, de 38e multiculti kookavond ‘Marokaanse en Irakese keuken’
Plaats: Het Gebouw, Arubapad 2 Leiden
Tijd: aanvang 19.00 uur, welkom vanaf 18.30 uur
Opgave tot en met dinsdag 19 November

Uitnodiging multicultikoken – 22 november

Orange the World – manifestatie tegen geweld tegen vrouwen

Eind november begint een wereldwijde periode voor aandacht voor geweld tegen vrouwen: Orange the World. Vanuit het Vrouwennetwerk Leiden e.o. ondersteunen wij deze manifestatie!

In Leiden wordt de start verricht door wethouder Marleen Damen op maandag 25 november om 17.15 bij de Hartebrugkerk in de Haarlemmerstraat.
Zie de infosheet voor meer achtergrondinformatie en de oproep in de bijlage om mee te denken om een lokaal initiatief (concreet en realistisch) te helpen realiseren. Iedereen is van harte uitgenodigd om  ideeën door te geven aan Aafke Benes, lid van Zonta aan de Leede: aafbenes@hotmail.com.

 

Infosheet Orange the World campagne 2019, versie okt ’19

Oproep orange the world

Het Nationaal Integratie Diner

Datum 10 oktober 2019

In ‘ Het Gebouw’, Arubapad 2.

Opgave verplicht

[Original size] LEIDEN NATIONAAL INTEGRATIEDINER .jpg

FLYER

Opening seizoen – Stichting Arabische Vrouwen de Narcis en Stichting Irakese Vrouwen Ashtar – zaterdag 21 September, 19.00 uur

Het gebouw, Arubapad 2, 2315 VA Leiden

 

De link naar poster

Kiesrecht festival – zondag 29 september

Old school, Pieterskerkhof 4a, 2311 SR leiden

100 jaar vrouwen in de politiek, een goede reden voor een feestje. Daarom organiseren wij met stichting het collectief het Kiesrechtfestival, een middag voor gesprekken, cultuur en muziek. Op zondag 29 september kun je de middag rond 13 beginnen met een mooi debat in de bieb tussen de vrouwelijke wethouders over vrouwelijk leiderschap, om vervolgens tijdens het Kiesrechtfestival samen met andere medeburgers stil te staan bij onze democratie.

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt. Wetenschappers, politici, kunstenaars het zit er allemaal tussen. Wat wij heel belangrijk vinden is dat er veer verschillende mensen aanwezig zijn tijdens het festival, omdat we samen willen stil staan bij onze democratie.

Voor meer informatie kun je naar www.kiesrechtfestival.nl

Namens het Kiesrechtfestival

 

Senna Maatoug
0650078372

 

De link naar poster

De Nieuwe Toekomst – Coach helpt vrouwen op weg naar zelfstandigheid

Bekijk het artikel

Young Feminist Weekend -save the date 18-20 October The Hague

Van 18 t/m 20 oktober 2019 is de 1e Young Feminist Weekend NL (YFW). Een unieke mogelijkheid, waarin meiden (18-31 jr) die betrokken zijn bij mensenrechten en gender en zich hiervoor inzetten – onder begeleiding van ervaren facilitators – samenkomen om samen positieve veranderingen te realiseren in Nederland. Dit initiatief van de Nederlandse Vrouwen Raad is geïnspireerd op de succesvolle summerschools van de European Women’s Lobby (EWL). NL-deelneemsters aan de EWL summerschool 2018 zijn actief betrokken bij dit Nederlandse initiatief!

Information in both English and Dutch to reach out to as many as possible people: jonge vrouwen (18-31 jr) in NL, inclusief de LHBTIQ gemeenschap en minderheden!. Mogelijk is dit ook interessant voor mensen uit jouw netwerk. Daarom het verzoek dit bericht te verspreiden in jouw netwerk.

New! The first edition of NVR Young Feminist Weekend: an unique opportunity
On 18, 19 and 20th October 2019 we organize the first NVR Young Feminist Weekend in The Hague. We bring 30 young feminists together in the Netherlands to explore how we can create positive change as an intersectional feminist movement. We invite applications from young self-identified women aged between 18 and 31 who strongly believe in coming together and building connections with other young feminists, in order to create change together.

 

NVR Young Feminist Weekend is inspired by the successful summer camp for young feminists from Europe – over the past four years: AGORA.

Honestly life changing. I came back not only inspired, but with a new found sense of personal confidence, conviction in my feminist beliefs and self-belief itself in what I had to say and what I had to bring the world. I felt an enormous sense of solidarity too from the friends I made.”(AGORA 2017 alumna)

 

The link to  the application forms (both in English and Dutch):  https://www.nederlandsevrouwenraad.nl/html/index.php?paginaID=3855

 

Practical

Friday 18 October 14.00 until Sunday 20 October 17.00;

Willibrordushuis, The Hague.

Costs: € 75,- p.p. Contact us if this causes a problem for you. We don’t have enough funding to cover the full participation costs for everyone, but we want to be sure that no one will be excluded from participation for financial reason.

 

NVR/EWL & het YFW team: Marion, Tonny, Maaike, Jeanette, Liang, Liisa, Shucheesmita

 

Woensdag 12 juni, de 37e kookavond de ‘Chinese Keuken’

Woensdag 12 juni, de 37e kookavond de ‘Chinese Keuken’
VrouwKindCentrum (VKC), Langegracht 57, Leiden
Aanvang 19.00 uur, welkom vanaf 18.30 uur

Uitnodiging Multicultikoken – de Chinese keuken

Opgave tot 7 juni via 071multicultikoken@hotmail.nl

PERSBERICHT VROUWENDAG 2018

Internationale Vrouwendag 2018: kleurrijk en geslaagd!

Op 11 maart 2018 kwamen bijna 200 vrouwen naar het Stadhuis van Leiden om rond het thema Heldinnen van alledag stil te staan bij Internationale Vrouwendag.
De feestelijke ballonnenboog op het bordes van het Stadhuis lokte hen de trap op naar boven. In de ochtend viel de nodige regen, maar ’s middags kwam iedereen opgewekt binnen door de stralende zon.
Camera’s klikten en selfies werden wereldwijd naar familie en vrienden gestuurd. Die stralende sfeer bleef de gehele middag de bijeenkomst opluisteren. Een fantastisch ingericht stadhuis was beschikbaar, in de Burgerzaal gebeurde het allemaal.
Een onthaal met Marokkaanse thee en zoetigheid door Stichting Narcis gaf je het gevoel dat je welkom was. Met klanken van cello en piano, gespeeld door Emmy Schaling en Simone van der Laan, ontmoetten de Heldinnen van alle dag elkaar in deze supermooie ambiance.
De wethouders Marleen Damen en Roos van Gelderen openden en sloten het inhoudelijk gedeelte. Mobiel Theater Geurend Hooi gaf een theatrale vertolking over de ups en downs van het vrouwenleven. Wat je gedroomd had en dat wat je niet realiseerde (waarom, waardoor). Dat heldinnenschap in je dagelijkse keuzes zit, dat je moet kiezen wat beter voor je is, ook al kost dat veel moeite. En dat die keuze je bevrijdt van je (soms eigen) onderdrukking.

De dagvoorzitter Akke Timmermans hoopt in het volgend College op drie vrouwelijke wethouders, dus vrouwen: stem bewust! De aanwezige politieke partijen gaven de aanwezige dames daar alvast wat adviezen over.

Het thema van dit jaar: Heldinnen, dat zijn we allemaal, was door Leidse professionele organisaties uitgewerkt in negen workshops: GGD Hollands Midden, Vrouwenopvang Rosa Manus, JES Rijnland, DZB, Stichting Feminenza, Liza Sportenderwijs, Centrum voor Verborgen Verlies en Stikkelman Organizing. Op de website van Stichting Vrouwennetwerk Leiden ( http://www.vrouwendagleiden.nl) kunt u na woensdag 14 maart 2018 een impressie van elke workshop en een foto impressie zien.

In de pauze werden door de stagiaires van M25 Leiden heerlijke koekjes gepresenteerd,gebakken door de vrouwen van Bloeiend Zuid West.
Tijd voor muziek! Het swingend trio van Ronald Snijders wist in no time iedereen aan het dansen te krijgen. Supergoed om te zien. Men genoot ondertussen ook van ‘het verrassings etensdoosje dat met heerlijke hapjes was gevuld. In elke hoek van het stadhuis werden groepjes gevormd om samen lekker te eten, te drinken en bij te kletsen.

Een feestelijke middag voor jong en oud en vrouwen vanuit allerlei culturen. Vrouwen die zich ervan bewust zijn dat we er nog niet zijn, dat we moeten doorknokken voor een gelijkwaardigere behandeling. Dat we in Nederland ogenschijnlijk al ver met de emancipatie zijn, maar dat er wereldwijd nog een strijd te leveren is. Die solidariteit willen we door middel van deze dag vieren.

Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

UITREIKING 3DE SOROPTIMIST-VAKVROUWENPRIJS.

In de overvolle Burgerzaal, opgeluisterd door de feestelijk geklede dames van Seniorensoos Voor Elkaar van de Merenwijk, met Surinaamse klanken en Bon Bon Fiësta vond de prijsuitreiking plaats. Liza Soffner met haar stichting Sportenderwijs was de overtuigende winnares van zowel de 3de Soroptimist-Vakvrouwenprijs als de voor het eerst uitgereikte Publiekprijs. Stichting Sportenderwijs is vooral actief in Leiden-Noord met sport, gezondheidsvoorlichting en taalontwikkeling onder het motto " in beweging, door beweging" – op weg naar economische zelfstandigheid. Blij verrast reageerden Liza Soffner en haar leefstijlambassadeurs op de bekendmaking door wethouder Marleen Damen. Zij wonnen met de Soroptimist-Vakvrouwenprijs een bedrag van 1000 euro en het beeld Zuidenwind gemaakt door keramiste en Soroptimist Leni Venne, beiden beschikbaar gesteld door Soroptimistclub Leiden. Het kunstwerk draagt de gedachte achter de prijs uit: wind onder de vleugels geven. De Publieksprijs van 500 euro ten bate van een maatschappelijk doel werd beschikbaar gesteld door Rotary Leiden.

De twee andere genomineerden waren Araa Al Jaramani van de Stichting Syrische Vrouwen in Nederland (SVNL) en Harriette Verwey, LUMC-cardioloog gespecialiseerd in hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zij waren door de jury van de Vakvrouwenprijs geselecteerd uit 18 kandidaten. Alle genomineerden hielden een korte presentatie, waarna het publiek een stem kon uitbrengen t.b.v. de Publieksprijs.
Men had bewondering voor Syrische vluchtelinge en statushouder Aara al Jaramani, die na haar aankomst in Nederland in 2015 in korte tijd de stichting Syrische Vrouwen in Nederland had opgericht. De stichting ondersteunt de vrouwen, zodat ze hier met hun gezin snel zelfstandig een nieuw leven kunnen opbouwen. Cardiologe Harriette Verwey hield een humoristisch en ‘hartverwarmend’ betoog, waaruit bleek dat er nog veel onwetendheid is rond vrouwenhart- en vaatziekten. Zij betoogde, dat het vrouwenhart typisch anders op signalen reageert dan het mannenhart, en ook andere behandeling vergt. Vooral rond bewustwording daarvan is er nog veel werk te verzetten.

De middag eindigde met een drankje, fingerfood, en feestelijke klanken van de band Bon Bon Fiësta. Heel veel dank aan de Gemeente Leiden, Fonds 1818 en de bodes en beveiliging van het Stadhuis!