Workshop impressies

Impressies van de zes workshop

Meer vrouwen in de politiek
Marie-Anne van Reijen  – Stichting Meer vrouwen in de politiek – info@mvip.nl

Aankondiging
In 2019 vieren we het 100 jaar vrouwenkiesrecht, 100 jaar geleden mochten vrouwen voor het eerst stemmen en zich meer verkiesbaar stellen. Honderd jaar later zitten we nog niet op een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. Waar staan we nu, wat zijn de redenen voor de ondervertegenwoordiging, wat kunnen we er aan doen en waarom zou je de politiek ingaan? Voormalig raadslid en oprichter van ‘Meer vrouwen in de politiek’ Marie-Anne van Reijen informeert en enthousiasmeert je voor meer vrouwen in de politiek of om zelf actief te worden! Jouw stem telt en jij maakt het verschil!

Impressie

  • Marie-Anne is zelf raadslid geweest in Amsterdam en heeft nu een Stichting ‘meer vrouwen in de politiek’
  • Ze toont recente rouwen n d politiek op scherm en het publiek herkent ze allemaal. Velen zijn eerst raadslid geweest en nu bekend in de 2e kamer of de regering.
  • Geeft wat geschiedenisles over 100 jaar kiesrecht en confronterende cijfers over de huidige vertegenwoordiging (van vrouwen) in de politiek; dus nog lang niet in balans gezien het feit dat de bevolking 50% uit vrouwen bestaat.
  • Spreekt over de obstakels voor vrouwen die de politiek ingaan….en geeft oplossingen
  • Ze vertelt alles met prettige stem en aanschouwelijk zodat iedereen (ook een aantal hele jonge vrouwen/meisjes) geboeid luistert.
  • Iedereen s aan het eind doordrongen van het feit dat het boeiend en leerzaam is en heel belangrijk is om politiek actief te worden.

Uitspraak van een VWO leerlinge “Ik wil ook de politiek in!

Door: Angelika Stolk, Soroptimist Leiden

 

Dichter bij jezelf
Olga Lemmen en Anne-Marie Meevis  –  Feminenza – http://www.feminenza.org

Aankondiging
In het dagelijkse leven is het tempo zodanig hoog dat we nauwelijks de gelegenheid krijgen om bij dingen stil te staan. Daarentegen maken we ieder moment van de dag keuzes.  Of het nu gaat om wat je wil eten, hoeveel geld je wil uitgeven voor een nieuwe jas of hoe je meer innerlijke balans bereikt in alles wat je te doen hebt. Om met de vraag ‘wat wil ik?’  aan de slag te gaan helpt het om dicht bij jezelf te zijn en in contact te komen met de kern van jezelf. Maar hoe doe je dat?

In deze workshop word je op ervaringsgerichte wijze meegenomen om dichter bij je zelf te komen. Van daaruit vind je gemakkelijker een diepere benadering voor de vraag ‘wat wil ik?’.

We kijken er naar uit om je op 10 maart te ontmoeten. Tot dan!

Impressie
De workshop “dichterbij jezelf” stond in het teken van het thema van deze dag “ Wat jij wil, maakt het verschil” .Olga en Annemarie van Feminenza begeleidden de deelnemers om te ontdekken wat je echt wil in je leven.

Om in de sfeer te komen moesten we in beweging komen. Annemarie stelde ons korte vragen en ons eigen antwoord gaven we aan zonder iets te zeggen: we liepen naar het midden van de ruimte óf we liepen naar de rand van de ruimte. Dat gaf een ongedwongen sfeer.

Daarna werden we aan het werk gezet om na te denken over 3 soorten vragen

  • wat vind je niet belangrijk
  • wat vind je minder belangrijk
  • wat vind je heel belangrijk). De antwoorden schreven we op evenzoveel briefjes.

Tenslotte hoorden we van elkaar wat we echt wilden. En we gingen naar huis met inspiratie om “het verschil te maken”.

Door: Guusta Huizer-Boehmer, Soroptimist Leiden

 

‘De vrouwengeschiedenisles die je nooit hebt gekend!’Rosanne Schot – FEL – http://www.feleiden.nl

Aankondiging
Historica Rosanne Schot zal aan de hand van enkele voorbeelden de weergave van vrouwen in de geschiedenis bespreken. Vervolgens wil ze door middel van de vrouwengeschiedenisles methode van de F-site de deelnemers kennis laten maken met vrouwen die het verschil maakten in het verleden. We sluiten de sessie af met presentaties van de deelnemers over vrouwen die het verschil maakten in het verleden.’

Impressie
Rosanne is voorzitter van een feministische beweging in Leiden en zet zich daarnaast in voor jonge historici. Tijdens de workshop vertelt ze over vrouwe van de geschiedenis.

Maar weinig vrouwen komen zelfstandig (dus niet n.a.v. hun man of andere familie) voor in de geschiedenis boeken. Toch zijn er vele invloedrijke vrouwen belangrijk geweest voor waar wij nu staan. Anne Frank, Aletta Jacobs en Annie M.G.Schmidt zijn ons allen bekend. Maar er zijn nog veel meer belangrijke vrouwen die niet onze geschiedenisboeken gehaald hebben.

Laat je inspireren door al deze vrouwen van vroeger. Wees bewust van hoe je zelf om gaat met de invloed van vrouwen.

Verandering beging bij jezelf!  Wat jij wil maakt het verschil

Door: Jesse van Dam, Quintus Pro Bono

 

‘Maak ook het verschil voor mensenrechten verdedigsters’
Marianne Reijnhoudt  – Amnesty International – http://www.amnesty.nl

Op de viering van Vrouwendag op 10 maart 2019in Leiden mocht ik aanwezig zijn bij de workshop van Amnesty International. Marianne Reijnhoudt vertelt ons dat Amnesty -een onafhankelijke, niet partijdige organisatie -zich bezig houdt met het bevorderen van mensenrechten en het bestrijden van mensenrechtenschendingen over de hele wereld.

Op internationale vrouwendag is er extra aandacht voor mensenrechtenverdedigsters. Vrouwen lopen een verhoogd risico om opgepakt te worden. Zij worden in bepaalde landen door de samenleving, hun man en/of familie in een ondergeschikte rol geduwd en vaak mishandeld. Dappere vrouwen strijden vreedzaam voor hun recht, maar belanden hiervoor vaak onterecht in de gevangenis.

Amnesty organiseert dikwijls schrijfmarathons. Dan worden er vanuit de hele wereld kaarten gestuurd naar gevangenen en hun families en ook  petitiesnaar de autoriteiten.

De kaarten op deze workshop worden naar Saudische vrouwen in de gevangenis gestuurd. Een stuk of 20 dames gingen aan de slag met de beschikbare kaarten. Er lagen verschillende tekstvoorbeelden klaar om over te nemen. Diverse dames hebben meerdere kaarten geschreven en deze later in de middag door andere vrouwen laten ondertekenen. In totaal zijn er ruim 75 geschreven. Een mooie score!! Ook werden er petitielijsten getekend, die naar de koning van Saudi-Arabië worden gestuurd met de oproep deze mensenrechtenverdedigsters niet onrechtmatig vast te houden.

Door: Ineke de Graaf, Soroptimist Leiden

 

‘Practising Feminism in the workplace’
(English spoken)
Mercedes Masters  – FEL – http://www.feleiden.nl

Aankondiging
Sexism in the workplace permeates through invert microagressions, such as “mansplaining”,  but also more overt inequalities, like unequal pay or unfair promotions. This workshop is to actively engage audience members to highlight where they see gender inequality in their own places of work, and how to utilize intersectional feminism to address, tackle and overcome the effects of gender discrimination.

Impressie
This was a workshop with a small group, which was fun and interactive. We had an informal introduction and talked about how we experience gender and sexism in our own workspaces, which were mostly social.  We also discussed intersexual feminism, and how we can deal with this and support eachother.

It was very interesting to share our different experiences and I think we all became more aware of issues around feminism. One of the main points is to make sure you know your rights a worker and as a woman!

Door: Marielle,  Quintus Pro Bono

 

‘Ontspanning door Inspanning’
Liza Soffner en Jannie Slijp – Stichting Sportenderwijs – http://www.sportenderwijs.nl

Aankondiging
Wilskracht! Hallo sterke vrouwen, trek iets moois aan, we gaan!

In onze ontspannen en actieve workshop leer je voor jezelf op te komen en in je kracht te staan.

In verband met ziekte kon de workshop ‘‘Ga voor gezellig, gezond en prijsbewust’ van  Op de kook toe helaas niet doorgaan.