Internationale Vrouwendag 2016 in Leiden

Laat je zien…….laat je horen!

Dankzij meer dan 40 vrijwilligers werd de viering van de Internationale Vrouwendag in het Stadhuis van Leiden een fenomenale dag!

Fenomenaal omdat iedereen zich zo feestelijk gekleed had en verwachtingsvol en opgetogen naar het Stadhuis kwam om de Internationale Vrouwendag te vieren. Van jonge vrouwen met of zonder kinderen tot vrouwen boven, vér boven de 80 jaar. Iedereen kwam om op eigen wijze de Vrouwendag te beleven. Zelfs vrouwen uit verzorgingshuizen waren er.

En we waren meer dan multiculti, te meer daar we ook gastvrouw konden zijn voor vrouwen die in de Noodopvang voor vluchtelingen verblijven aan de Wassenaarseweg in Leiden, en die voor het eerst weer eens een echte vrije Vrouwendag konden vieren. Bewogen en blij waren ze.

Voor de kinderopvang werd dit jaar de hulp ingeroepen van Stichting Piëzo, die op professionele wijze de kinderen bezig hield. Er was een aparte locatie in het Stadhuis beschikbaar gesteld voor de 30 kinderen die met hun moeders mee kwamen. Dat was fijn voor de vrouwen zodat ze nu bij de start van het programma in de Raadzaal even rustig de tijd voor zich zelf konden hebben.

De sfeer was ontspannen en er was ruimte genoeg om te doen waar je zin in had. Wie aan het programma wilde deelnemen, kon dat doen; wie in de Burgerzaal geïnformeerd wilde worden, nam daar de tijd voor en anderen konden gezellig Marokkaanse thee drinken en van de lekkere koekjes genieten.

De stichting Multicultureel Leiden leerde je ‘hoe een sari te dragen’.

Er stonden diverse kraampjes met info waaronder:
Dress for Succes, Sportenderwijs, Handwerkwinkel Meet & Make, Stichting Piëzo, Vluchtelingenwerk Zuidwest Nederland, De Jufferen van Leyden, Aurora / Soroptimisten, Psychologische praktijk Irene Kurpershoek, Multicultureel Leiden, VrouwKindCentrum De Spiegeling, Diaconaal Centrum De Bakkerij en Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door Lady Shaynah.

Na de inloop stroomde de Raadzaal vol met vrouwen voor het inhoudelijke programma. Akke Timmermans, voorzitter van Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o. opende de dag en heette iedereen welkom. Daarna riep wethouder Roos van Gelderen ons allen op om goed voor je zelf te zorgen, want ‘als je zélf niet goed in je vel zit, ben je niet in staat om iets voor jezelf en anderen te betekenen’. Wethouder Marleen Damen gaf ons vervolgens de boodschap ‘om door te zetten en te geloven in je zelf. Te zorgen voor economische onafhankelijkheid en trots te zijn op jezelf’. Aansluitend vertelden tien vrouwen uit andere landen hun verhaal in hun eigen taal; het was boeiend om naar al die taalklanken te luisteren en te horen wie hun rolmodel was en waar ze vandaan kwamen. Hun korte verhaal eindigde in een Nederlandse boodschap.

Daarna werden kleine groepen gevormd en konden alle vrouwen aangeven wat hun aandachtspunten zijn.

Op de website : www.vrouwendagleiden.nl meer info hierover.

Het gezamenlijk gedeelte in de Raadzaal werd afgesloten door Mobiel Theater Geurend Hooi met de toneelvoorstelling ‘Vlucht’.
Indringend werd ons het wachten van vluchtelingen duidelijk gemaakt.
Twee jonge vrouwen zitten in een wachtkamer van een woningcorporatie. Beiden zijn op zoek naar een huis. Beide vrouwen blikken terug op hun pubertijd, een tijd van toekomstdromen, mogelijkheden en verwachtingen. De dromen en verwachtingen van hen hebben veel overeenkomsten.

De ene vrouw is met haar moeder gevlucht uit Burundi. Na een hachelijk avontuur is zij in Nederland aangekomen. Ze wonen al tijden in een AZC en wachten op een huis.

De Nederlandse jonge vrouw wil samen met haar moeder verhuizen. Haar vader is door de crisis werkloos geworden, hangt al maanden lusteloos op de bank en ruzies lopen hoog op.

Met passie en overtuiging zetten de twee jonge speelsters de tegengestelde emoties neer, die wij allemaal voelen rond het thema vluchteling. Zij doorbraken met hun toneelspel de gêne van menigeen in het publiek, zodat zij na afloop plots voor hun eigen mening durfden uit te komen en ook hun angsten bespreekbaar durfden te maken .

Er volgden complimenten voor alle vrouwen die gebakken hadden, hartig en zoet…
Na de pauze begon op kleur de belevingsroute:

  • Met een groep werd een gelukspunt bezocht.
  • Luisterrijk en actief werd er mee gezongen en gedanst bij het pianospel van Carolien Devilee.
  • Het Zingend Hart had het in no time voor elkaar; iedereen zong mee met een prachtig meerstemmig vrouwenlied in de Burgerzaal.
  • Sportenderwijs: je los maken met taal. Hoe gaat dat, waar bevrijd je je van? Wat voelt het goed om gezond met je lichaam om te gaan!
  • Henna aanbrengen op kaarsen: Omdat een aangestoken kaars licht brengt, kon iedereen een aandenken maken door een kaars te versieren met henna. ‘Een eigen aandenken voor thuis, steek het licht aan in je hart en je huis’.

Voor alle gelukspuntjes was maar een kwartiertje beschikbaar, maar toch kon iedereen gemakkelijk haar geluk in die tijd vinden…..knap en onverwachts.

Teruggekomen in de Burgerzaal werd het een ware happening, alle vrouwen zongen onder leiding van het Zingend Hart in canon het lied. Een toppertje dat veel plezier gaf.

Daarna was het de beurt aan DJ Margreet Stol. Zij kreeg veel verzoeknummers. Het werd een afwisselend repertoire en er werd ook gedanst en gezellig bijgepraat. Aan het eind van de middag werd het buffet United Taste by Women geopend. Langs de lange rij tafels werden de borden opgeschept met een variatie van gerechten uit de wereldkeuken, door dames van Stichting Arabische Vrouwen Narcis, vrijwilligers uit Buurthuis Vogelvlucht en vrouwen uit de Afrikaanse gemeenschap. Allemaal hadden ze dagen in de keuken gestaan om gerechten te bereiden. Iedereen genoot van dit geweldige buffet.

Rond half zeven werd het tijd om te gaan stoppen.

Met heel veel dank aan de (vrouwelijke) bodes en beveiliging van het Stadhuis voor de perfecte samenwerking.

 

 

Geplaatst op 22 maart 2016, in Geen categorie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s