Vrouwendag 2014 bruisend en kleurrijk

fatihaHet was prachtig weer en nog wel op een zaterdag en er waren maar weinig digitale inschrijvingen. Zouden de vrouwen op deze mooie lentedag naar het Stadhuis van Leiden komen voor de viering van de Vrouwendag? Met die vraag kampte het vier-vrouw-sterke vrijwillige organisatie comité. De angst bleek ongegrond: meer dan 200 vrouwen en kinderen bezochten de dag, die als thema had: Wat is jouw X- factor, waarin en waarmee maak jij het verschil?

De aftrap
Marlies Greve
(Soroptimist) was de dagvoorzitter en gaf een originele aftrap: je buurvrouw eens flink in de ogen kijken, weten wie er naast je zit. Met de toelichting dat met deze minuut we langer dan het statistische gemiddelde per dag elkaar marlieshebben aangekeken.

Wethouder Roos van Gelderen zette met haar speech in op meer betrokkenheid, meer participatie van vrouwen, dat het er werkelijk toe doet als je opkomt als vrouw voor je belangen, juist in de lokale omgeving. Laat je zien. Laat je horen, dan kan er wat mee gedaan worden. Meer vrouwen in de gemeenteraad en stem bewust.

Notaris Erna Kortlang richtte zich sterk op welke boodschappen je in je opvoeding hebt meegekregen, voor zichzelf gaf ze aan, dat bij haar de volgende waarden centraal staan: de beste zijn, eerlijk zijn, opkomen voor jezelf, economisch zelfstandig zijn. Maar ze leerde ons ook door vanzelfsprekendheden heen te kijken, namelijk huwelijkse wetgeving, gezamenlijk eigendom. Te vaak tekent de vrouw wel mee voor de schuld en is het eigendom voor de man. Dames let op uw zaak, gelijkwaardigheid moet bevochten worden en is niet vanzelfsprekend.

Leids Vrouwenliedindex-2014
Uit volle borst zongen we met elkaar het eerste Leidse Vrouwenlied, ingezet door trompettist Alexandra en helder voorgezongen door Josine Spits en de zaal werd gedirigeerd door Ellen Braumuller. Historische melodie, tekst van Wim de Ru, waarin hij de Leidse vrouwen als fier omschreef. Het klonk als een klok.

Op zoek naar je X factor
In de zaal hingen kleurige ballonnen, elke keur stond voor een sterke eigenschap: de X factor van een vrouw. Bij binnenkomst had iedereen een bloem gekregen met 8 gekleurde blaadjes met teksten :
Liefdevol zijn, open zijn – Sociaal zijn, er zijn voor anderen – Onderzoekend, serieus – Goed wolverhaal, inspiratie leveren – Altijd eerlijk zijn, jezelf zijn – Hard werken, betrouwbaar zijn – Vrolijkheid en plezier – Sportiviteit, gezondheid .
De opdracht was: zoek je sterkste eigenschap en ga bij die gekleurde ballon zitten, dan zit je in een groep met allemaal gelijk gestemde vrouwen.

Open Space, uitwisselen van ideeën en ervaringen en elkaar tips geven. Aan het eind van deze ronde werden tips, wensen en acties op de Doe en Ideeënboom in de hal geplakt.
Tientallen tips en voornemens kwamen er binnen.
In het Vrouwennetwerk worden ze besproken en bekeken wat bruikbaar en haalbaar is, waarna een selectie op de website zal worden geplaatst.

Kleurrijke afsluiting
De bijeenkomst in de Raadzaal werd afgerond met een prachtige, hilarische netwerk sessie. Vanuit alle kanten werd er met bollen gekleurde wol gegooid, draden vastgehouden, waardoor een groot web ontstond in een wirwar van kleurige draden.
Na de gooipartij werd het web met de draden van achteruit opgerold en drie dames van de netwerkorganisatie symbolisch ingepakt. Veel lachen en plezier.henna

Pauze
Met een heerlijk thee/ koffie buffet, vol met lekkernijen gemaakt en gebakken door vrouwen uit de verschillende culturen; van cake tot baklava, zoet, schuim, noten, wortels, voor elk wat wils!

Workshops en stands
De negen workshops (zie programma) werden door vakvrouwen gegeven, veel interesse was er voor de workshop “van geen baan naar ondernemerschap” Ondanks dat er op19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, was er weinig animo voor de workshop “stem bewust, jouw politieke moment”. We concludeerden, dat er nog een flinke weg te gaan is en we het mogelijk in andere vormen moeten zoeken.

De doe-workshops werden goed bezocht. Zoals “hoe presenteer je jezelf” , of “wat zijn de energie vreters”. En voor wie geen workshop wilde, was er in de burgerzaal genoeg te zien. Meerdere tafeltjes met informatie over tal van onderwerpen; heel gewild was het henna hoekje.modeshow

In de hal van het stadhuis konden vrouwen met vragen terecht bij verschillende politieke partijen.
Aan de Leidse fracties was eerder vanuit het Vrouwennetwerk Leiden een aantal vragen gesteld m.b.t. zorg, werk, veiligheid en participatie.

Modeshow en buffet
In de burgerzaal met de groene loper presenteerdePatricia Mabolia van de DFA (Diaconie Franstalige Afrikanen) op een geweldige wijze de multiculturele modeshow! Ze gaf een boeiende toelichting op het gebruik van diverse soorten “feestkleding uit de verschillende landen.
De band BonBon Fiesta was zo soepel, dat ze de juiste muziek ten gehore bracht bij diverse landen. Prachtig was het om te zien hoe de kleine kinderen hier door heen huppelden, als of het een feest thuis was.
Vooraf aan de muziek van de band en het dansen, werd het buffet geopend. Doordat we met zovelen waren hebben sommigen helaas te weinig of geen eten gekregen. Gelukkig was er wel voldoende om te knabbelen en te drinken.

Geslaagdpatricia
Tot het einde toe bleef de sfeer bruisend en was het vrouwengezelschap reuze kleurrijk.
Als afscheid ontving elke vrouw een roos met een kaartje van het Vrouwennetwerk Leiden en de leuze Stem bewust!

Geslaagd mogen we deze bijeenkomst wel noemen, zo tussen ontmoeten, leren en feestvieren in.
Met veel kunst en vliegwerk tot stand gekomen, hiervoor mede onze dank aan de bodes en de beveiliging van het Stadhuis!
Volgend jaar, 2015, valt 8 maart op een zondag, we zullen zien maar hopen weer op een zinvolle viering van de Internationale Vrouwendag.

Organisatiecomité Vrouwendag Leiden 2014
Stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.

 

 

 

Geplaatst op 26 oktober 2014, in Geen categorie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s